

Public Workshop on Frequency Stability Parameters for Connection Network Code Implementation

Date: 9 March 2017 Time: 10:30 -16:30

Place: Hilton Brussels Grand Place, Carrefour de l' Europe 3, 1000 Brussels

AGENDA

No	Subject	Duration	Time	Lead
1.	Welcome and introduction	10 min	10:30-10:40	Ralph Pfeiffer ENTSO-E Convenor of the Working Group Connection Network Codes
2.	Future system challenges ahead with high penetration of non-synchronous generation: - Penetration levels in ENTSO-E scenarios by SA and Country - development of inertia by SA and country until 2030 and beyond - holistic approach to mitigate challenges to dynamic system performance - Path to allow up to 100% penetration of power electronics interfaced power sources	20 min	10:40-11:00	Helge Urdal ENTSO-E Project Team Leader of the Connection Network Codes Implementation
3.	Coordination on parameters of frequency stability requirements in CNCs coordination: Requirements in RfG, DCC and HVDC. Capabilities in terms of parameters and ranges Items seen as critical to define to facilitate procurement of plant & timeline technical capabilities with relevance to plant to be determined during CNC implementation, parameter values with relevance to operational performance determined up front at operational timescales and to be re-selected over time.	20 min	11:00-11:20	Jonathan Sprooten Working Group Connection Network Codes
4.	Specific challenges on frequency stability and related studies per synchronous area - relevant reference incidents (loss of largest generator, system split, etc.) - Focus on real time knowledge of inertia	120 min		Representatives from the following synchronous areas: Walter Sattinger Continental Europe Knud Johansen Nordic

12:10 - 12:35 **Antony Johnson**



	 Studies done to date (e.g. including system splits regarding RoCoF & required inertia) and intermediate/final results Process, further studies and timeline ahead requests for stakeholder input 		12:35 – 13:00 13:00 – 13:20	Great Britain John Ging Ireland Jako Kilter Baltic
5	Lunch	60 min	13:30-14:30	
6	Break-out session - work in 2 subgroups on: - General question: What are specific challenges on frequency stability requirements and its parameters; which feedback/input shall be given for consideration in studies and parameter determination? Group 1: (large) synchronous generators Group 2: non-synchronously connected generators (Power Park Modules) and HVDC	60 min	14:30-15:30	All
7	Coffee break	15 min	15:30-15:45	
8	Outcomes from thematic sessions and plenum discussions	30 min	15:45-16:15	One representative from each session
9	Conclusions and next steps	15 min	16:15-16:30	Ralph Pfeiffer ENTSO-E Convenor of the Working Group Connection Network Codes